PROJEKT

Pogon za potpuno električni motocross i enduro motocikl

<

>

O PROJEKTU

Pogon za natjecateljski električni motocross i enduro motocikl za američkog klijenta je jedan od najzahtjevnijih projekata koje je Cognitio Elektronika uspješno završila. Prednosti električnog pogona u motociklu su brojne: nezagađivanje okoliša, eliminacija buke, gotovo nepostojeće održavanje te momentna karakteristika električnog motora koja je u ovoj primjeni vrlo korisna.

Klijent je imao riješen veći dio projekta, osim pogona koji je bio ključan i najkompleksniji dio projekta. Cognitio Elektronika je, u svrhu optimizacije pogona, redizajnirala pogonski električni motor i projektirala kontroler motora. Kontroler motora je napravljen na bazi standardnog MC 40, ali se zbog prilagodbe s obzirom na namjenu i potrebe klijenta može smatrati zasebnim kontrolerom koji je razvijen posebno za tog klijenta. Kako je klijent imao namjeru razviti natjecateljski motocikl sa vrhunskim perfomansama koji će biti uz bok najbržim cross motociklima, postavljeni ciljevi su bili vrlo zahtjevni za postići.

Kompleksnost projekta se najviše odrazila na algoritam za upravljanje električnim motorom. Pošto se motocikl trebao koristiti u teškim uvjetima rada, na zemlji, u blatu i prašini te svim ostalim mogućim terenima uz natjecateljsku vožnju koja uključuje i visoke skokove s motociklom, u samom električnom motoru su se pojavljivale razne elektromagnetske pojave koje su izazivale mnoge probleme. Svi problemi su nakon niza testiranja uspješno riješeni sa Cognitio Sensored FOC algoritmom za vektorsko upravljanje električnim motorom te je motocikl postao omiljen među profesionalnim svjetski najuspješnijim motocross vozačima i pobjedio na nekima od najvećih motocross natjecanja. Kasnije su na istom pogonu razvijene i cestovne verzije motocikala te supermoto verzija. Više o samim motociklima možete pogledati OVDJE, a za više informacija o samom pogonu motocikla i mogućoj prilagodbi za vašu namjenu pošaljite nam upit.

Upit